Mis on Rippvoodi?

Mis värk on rippvooditega?

Sõna rippvoodi on sujuvalt mugavdatud ja tõlgitud, meie ja paari teise Eesti entusiasti poolt, kuid kahjuks ei ole Eesti keeles just kuigi pikka vastavasisulist ajalugu ning päris head kirjeldavat sõna selle kohta ei leidu. Seega võib nii mõnigi termin vähe kohmakalt kõlada.

Kõige enamlevinud on võrkkiik, kuid ükski meie rippvoodi ei ole võrgust ja suur osa ei taha väga kiikudagi.
Need, mida teame võrkkiikedena, otstest puu lattidega, võrgust põhjaga, vahest kangast, on väga ebastabiilsed ning enamus kes kasutanud, on sellest vähemalt korra maha kukkunud.
Traditsionaalse rippvoodiga see ei ole võimalik: pigem keerad ennast üle serva maha nagu voodist.

Võiks kasutada ka sõna Ripptelk nagu on meie veebi aadress, kuna asendab see telki, kuid tegelikult ei ole see ka telk! va mõni erand aga sellest eraldi.

Kui võtta ingliskeelset sõna “Hammock”, siis selle päritolu on Taíno keelest (Kariibidelt) ning tähendab kalavõrku.
Ehk siis soojadel saartel, kus kalapüük oli populaarne, tõmmati võrgud puhastamiseks puude vahele ning magati sealt maha päevad, kui muud polnud tarvis teha.

Lihtsamad versioonid

Kõige levinumad on tehtud kas nailonist või polüestrist ja tulevad ka ühe või topeltsuuruses ning paljudele kasutajatele on lõpuks määravaks värv ja muster.
Meie tootevalikust TTTM single on võimalik tellida 13 eri värvis, Double 13 eri värvis ning King size 3 eri värvis.
Maailmas on seda tüüpi rippvoodeid väga palju, kes kõik püüavad olla erilised, kuid peamiselt erinevad õmbluste kvaliteedi ja värvivaliku poolest.
Mõned enim levinud tootjad on TTTM, La Siesta, Grand Trunk , Eagles Nest, Therm-a-Rest jne.

Ticket to the moon rippvoodi

Laias laastus kannatavad kõik <200kg  ja kaaluvad alla 0,5kg.

Väikesed erinevused on ka kus paikneb kotike, kuhu voodi pakitakse: otsas, keskel, käib küljest ära ning igasugu eri mõõte nagu näiteks 6m pikkune TTTM Mammock

Puude külge kinnitamine

Kuna inimesed üldiselt ei taha tegeleda keerukate, võõraste tegevustega, on enamik tootjaid üritanud leida lahenduse kuidas vältida erinevaid sõlmi.
Päris suur osa on isegi leidnud lahenduse kuidas asendada nöörid paeladega, milles on oma tegur ka tõsiasjas et paelad ei lõhu puukoort nagu seda teevad sisse soonivad nöörid.
Pikaajaline kasutamine näiteks kevadisel ajal, kui puukoor veel lahti, võib viia täieliku koorepurunemiseni mis omakorda ära tappa ka puu.

Selleks pakume ka meie eneseteadlikele kasutajatele puid säästvaid paelu lisaks riputusnööridele.
Neile kes on kaaluteadlikud ning üritavad hoida oma seljakoti massi miinimumini pakume ka dyneema whoopie slinge, mis kaaluvad vaid ~40g paar.

Vihmakatted

Kuuldavasti on selliseid maailmajagusid, kus temperatuur ei lange kunagi alla 15C, putukaid pole ja vihma ei saja kunagi aga meie ei tea nendest kohtadest midagi ning meil sajab koguaeg vihma ja putukaid on ka piisavalt.
Sellest tulenevalt et tunda ennast vähegi mugavalt peame hoidma ennast kuivana.
Julgeme välistada kõikvõimalikud koormakatted, kuna plastik millest nood tehtud, ei ole piisavalt elastne ning hakkab juba tuulega väga ebameeldivalt paukuma nii et ei saa ise magada ja ka naabri uni jääb kesine.

Erinevad vihmakatted

Selleks on pea iga tootja välja toonud oma vihmakatte, meie lehe lisade all nimetusega TarpDD pakub väga eri mõõte, kaalusid väga erinevas hinnaklassis, kasutades peamiselt neljakandilist stiili, Rootsmann pakub nii neljakandilist kui trapetslõiget ning Hennessy standard varustuses on kolmnurkne kuid saadaval on ka trapetsi kujuline.
Kui Hennessy Hammock rippvooditel on vihmakate komplektis, siis teistel tootjatel tuleb sellele eraldi mõelda.

On ka tootjaid, kes on läinud sammu edasi ning disaineritele andnud vabamad käed, loomaks vihmakatteid mis sarnanevad nahkhiire projektsioonile nagu toode nimega Glider 

Putukavõrgud

Teine suurem väljakutse on toimetulek lendavate, roomavate, ronivate putukatega.
On mõned moodused rippvoodi ja putukavõrgu ühildamiseks.
Variant on rippvoodi kohale ja ümber kinnitada putukavõrk, mida kasutab ka Ticket to the moon 360 võrk

Rippvoodit ümbritseva võrgu eeliseks on putukate eest kaitse ka rippvoodi alt poolt, kust muidu sääsed vms läbi materjali üritaks hammustada, kui ei kasuta lebomatti või mõnda muud isolatsiooni.
Kuid tihti on selle võrguga jahmerdamine keerulisem, isegi kui paigaldamine on tüütu vaid esimesel korral on enamasti luku otsimine, kust välja saab paras väljakutse pimedas jne.

Kõige levinum on telki asendavatel rippvooditel lukuga sisenemine ning võrk on kinnitatud juba rippvoodi külge.

Isolatsioon

Kui vihma ja putukatega oleme hakkama saanud jääb alles veel ennast külma eest kaitsta.
Kogemus näitab et temperatuuridel alla 20C on vaja mingit moodi ennast isoleerida välistemperatuurist, alt soojustada.
Kuigi on levinud müüt, et õhus olles on soojem kui vastu maad, siis nii see ei ole ja on oht alt külmetada ka magamiskotis olles.
Kuna me oma keha massiga surume kokku kogu isolatsiooni ning pooridest välja õhu kaotab see üsna kohe oma sooja pidavad omadused.

Hennessy Rippvoodi jääs

Selleks peame kasutama kas, kõige lihtsamat lahendust, kinnise pooriga matkamatti, mis ka surve korral säilitab oma omadused.
Teise võimalusena on midagi paigaldada rippvoodi väljapoole. Selleks on kõige levinum kasutada sulg või sünteetilise täidisega magamiskoti laadset toodet mis kinnitub rippvoodi alla. DD tootevalikust on selleks DD underblanket ning Hennessy hammockiga kõige paremini sobiv Supershelter süsteem, mida oleme klientidele eritellimuste korras pakkunud.

Meie isiklik rekord on ööbida rippvoodis -25C juures, kuid selleks olid ka vastavad magamiskotid, täiendav alt soojustus jne.

Rippvoodi kasutamine maapinnal, Ripptelk

Imeline rippvoodite puhul on võimalus magada kus iganes on kaks punkti kuhu rippvoodi riputada. Rippvoodeid ei sega kivine, ebaühtlane, märg, isegi soine ega väga kaldu maapind: sisuliselt sobivad enamus kohad, kuhu telgi üles panek oleks väga ebamugav.
Samuti ei pea olema puid vaid sobivad ka auto katusereelingud, betoonpostid, lipumastid, laternapostid, uksehinged, katuse sarikad jne jne, kuid leidub ka kohti, kus tõesti ei ole mitte midagi: näiteks tundra, kõrb.

Hennessy Rippvoodi auto küljes

Sellistes olukordades on tegelikult võimalik kasutada kõiki rippvoodeid ja ka ripptelki maapinnal bivitelgina, kuid on selliseid, mis on juba selleks ette nähtud.
Ripptelk on meie tootevalikus olev Tentsile, millega võib tõmmata selge analoogi telgiga: jäik põhi.
Näiteks on DD Travel juba veekindla põhjaga ning lisavarustuses saadaval kaared, mis hoiavad telgi kuju, kuid puudub jäik põhi, seega tegu siiski rippvoodiga mis kasutatav telgina. Kasutada saab ka matkakeppe või toikaid et rippvoodi nööride endiga kuju anda.

Kuid tekkinud on ka telke, mis kasutatavad rippvoodina.
Enamus neist üsna uued ning vähe levinud, paljud alles Kickstarteri ja Indiegogo keskkonnas, klientidele kätte jõudmata.
Vanematest tegijatest on veel  DD jungle hammock, sarnane 2kg kaaluv Lawson Hammock ja hetkel Kickstarteris väga konkurentsivõimelise hinnaga ka telgina Kammock Sunda , mis on juba praegu müünud üle 700 ühiku ning üle kolme korra ületanud oma esialgset eesmärki ning pea kuu on veel minna.

Kammok Sunda

Kuid meeles tasub pidada et rippvoodi põhi on kõige mugavam kui see on pehme, et tekitada sülelust meenutav olukord, kus ei teki rõhupunkte kehal ning kangas toetab kõige rohkem selga. Nii ei ole vaja ennast öösel keerata.

Lisa lugemist:

Täpsemalt väilises artiklis rippvoodis magamisest ja rippvoodi paigutus nurgast.

http://www.treklightgear.com/treklife/hammock-angle/

http://theultimatehang.com/2012/05/the-truth-about-hammock-camping-claim-2-hammocks-are-comfortable/

 

Kui oled endale hankinud või hankimas rippvoodit, miks teed seda?
Kas Rippvoodi võiks asendada telki või on see pigem lisaks?
Mis küsimusi tekkis, millest veel sooviksid teada saada?

 

 

Ripptelk on Rippvoodi